Wat je moet weten als je bent beschuldigd van mishandeling

Je bent beschuldigd van mishandeling. Deze zaken zijn vaak erg ingewikkeld en ook al is dit niet wettelijk verplicht, je hebt recht op een strafrechtadvocaat. Door de aard van mishandeling zaken is dit zeker aan te raden. Wat is mishandeling precies? En wat als je letsel hebt aangedaan als gevolg van zelfverdediging? De advocaat bij mishandeling zal jouw zaak voor de rechter verdedigen. Je kan deze advocaat zelf regelen of de politie kan je een advocaat aanwijzen. Hoe dan ook, het juridisch advies en de kennis en ervaring van een advocaat is vaak onmisbaar bij dit soort zaken.

De juridische definitie van mishandeling

In het Wetboek van Strafrecht wordt mishandeling in artikel 350 beschreven. Het betreft het opzettelijk toedoen van lichamelijk letsel. Het is belangrijk dat het opzettelijk is gebeurd en dat er ook daadwerkelijk letsel is ontstaan. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige mishandeling, mishandeling met zwaar lichamelijk letsel en zware mishandeling. Respectievelijk betekent dit dat er licht letsel, zwaar letsel of inwendige schade is aangedaan. Deze graad is vaak lastig te bepalen, maar de maximale straf is 4 jaar.

In het geval van zelfverdediging

In deze gevallen is het zeer belangrijk dat je een goede mishandeling advocaat in handen hebt. Want, je moet kunnen aantonen dat je iemand anders, jezelf of iets hebt verdedigd. Alleen dan kan je gebruik maken van zelfverdediging voor een verlichtende straf.

De advocaat

Een strafrechtadvocaat zal je zaak voor de rechter verdedigen. Als je een advocaat hebt geregeld kan dit vaak met een Pro Deo regeling wat betekent dat je maar een gedeelte hoeft te betalen. Wat je moet betalen wordt bepaald naar aanleiding van je salaris. De advocaat heeft de ervaring en kennis je zaak zo goed mogelijk te brengen en je juridisch bij te staan in een voor jou nare en emotionele periode.